- Tarih: 06 Ekim 2026
- Yazar:
TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz: “Serebral palsili çocukların geleceği tesadüflere bırakılamaz”
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Dünya Serebral Palsi Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, serebral palsili çocukların yalnızca sağlık alanında değil; eğitimden rehabilitasyona, yardımcı cihazlara erişimden sosyal yaşama katılıma kadar pek çok alanda desteklenmesi gerektiğini belirtti. Boyraz, “Serebral palsili çocukların geleceği, tesadüflere ve ailelerin kişisel imkânlarına bırakılamaz” mesajı verdi.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Dünya Serebral Palsi Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, serebral palsili çocukların karşı karşıya kaldığı sorunların yalnızca sağlık sorunlarıyla sınırlı olmadığını vurguladı.
Boyraz, eğitim, rehabilitasyon, yardımcı cihazlara erişim, erişilebilirlik, sosyal yaşama katılım ve ailelerin ekonomik ve sosyal destek ihtiyacının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.
Serebral palsinin çocukluk döneminde ortaya çıkan ve hareket, duruş ve koordinasyonu etkileyebilen bir durum olduğunu belirten Boyraz, çocuğun yaşamını belirleyen temel unsurun yalnızca fiziksel özellikleri olmadığını, sağlık hizmetleri, rehabilitasyon, eğitim, iletişim, sosyal yaşam ve bağımsız yaşam olanaklarına erişimin de belirleyici olduğunu kaydetti.
“Erken müdahale bir ayrıcalık değil, çocuğun hakkıdır”
TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz, serebral palsili çocuklarda erken dönemde başlayan ve bireysel ihtiyaçlara göre sürdürülen rehabilitasyon hizmetlerinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Ailelerin ekonomik, coğrafi ve kurumsal nedenlerle nitelikli ve sürekliliği olan rehabilitasyon hizmetlerine ulaşmakta güçlük yaşayabildiğine dikkat çeken Boyraz, rehabilitasyon hizmetlerinin ailenin maddi imkânlarına bağlı olmaması gerektiğini söyledi.
Boyraz, “Hiçbir çocuğun gelişimi, ailesinin gelir düzeyine bağlı olmamalıdır” dedi.
Eğitimde eşitlik vurgusu
Serebral palsili çocukların eğitim hakkının yalnızca bir okula kayıt yaptırabilmekten ibaret olmadığını ifade eden Boyraz, çocukların okul binalarına ve sınıflara erişebilmesi, gerektiğinde bireysel destek alabilmesi, iletişim ihtiyaçlarının karşılanması ve uygun eğitim materyallerine ulaşabilmesi gerektiğini belirtti.
Kaynaştırma ve bütünleştirme uygulamalarının yalnızca kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Boyraz, öğretmen ve okul personelinin desteklenmesi, yardımcı teknolojiler ve eğitim materyalleri konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.
“Yardımcı cihaz bir lüks değil”
Boyraz, tekerlekli sandalye, ortez, yürüme yardımcıları, iletişim araçları ve diğer yardımcı teknolojilerin birçok serebral palsili çocuk için günlük yaşamın temel araçları olduğunu belirtti.
Çocukların büyümesi ve ihtiyaçlarının değişmesi nedeniyle yardımcı cihazların zaman zaman yenilenmesi gerektiğini kaydeden Boyraz, temin ve yenileme süreçlerinde yaşanan gecikmelerin çocukların eğitim ve sosyal yaşamdan bağımsızlıklarına kadar birçok alanı olumsuz etkileyebildiğini söyledi.
Boyraz, “Çocuğun ihtiyacı olan yardımcı cihaz bir lüks değil, onun hayata katılımını sağlayan temel bir araçtır” ifadelerini kullandı.
Ailelerin üzerindeki yük azaltılmalı
Serebral palsili çocukların bakım ve destek ihtiyaçlarının çoğu zaman ailelerin omuzlarında yoğunlaştığına dikkat çeken Boyraz, düzenli rehabilitasyon, sağlık kontrolleri, ulaşım, yardımcı cihazlar ve eğitim süreçlerinin aileler açısından ciddi zaman, emek ve ekonomik maliyet oluşturduğunu belirtti
Engelli çocuklara yönelik politikaların yalnızca çocuğu değil, çocuğun ailesini de kapsaması gerektiğini vurgulayan Boyraz, bakım yükünün aile içinde tek bir kişinin, çoğu zaman annenin, üzerine bırakılmaması ve kamu tarafından erişilebilir ve nitelikli hizmetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
TSD’den 10 maddelik çözüm önerisi
Şükrü Boyraz açıklamasında, serebral palsili çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunların çözümü için 10 maddelik önerilerini de kamuoyuyla paylaştı.
TSD Genel Başkanı Boyraz;
1. Erken tanı ve erken müdahale hizmetlerinin güçlendirilmesini,
2. Rehabilitasyon hizmetlerinin süreklilik temelinde ve ücretsiz erişilebilir hale getirilmesini,
3. Yardımcı cihazlara erişimdeki bürokratik ve ekonomik engellerin kaldırılmasını,
4. Eğitim kurumlarının gerçekten erişilebilir ve kapsayıcı hale getirilmesini,
5. Kaynaştırma ve bütünleştirme eğitiminin uygulamada güçlendirilmesini,
6. Ailelere yönelik sosyal ve ekonomik desteklerin artırılmasını,
7. Erişilebilir ulaşım ve kamusal alanların yaygınlaştırılmasını,
8. Engelli çocuklara ilişkin politikaların ailelerin kişisel imkânlarına bırakılmamasını,
9. Serebral palsili çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun şekilde karar süreçlerine katılımının desteklenmesini,
10. Hak temelli, bütüncül ve uzun vadeli bir engellilik politikasının oluşturulmasını talep etti.
“Sorumluluk kamu kurumlarının olmalı”
TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz, kamu kurumları, yerel yönetimler, sağlık ve eğitim kuruluşları, meslek örgütleri ve toplumun tüm kesimlerine de çağrıda bulundu.
Serebral palsili çocuklara yalnızca dönemsel destekler sunmanın yeterli olmadığını belirten Boyraz, çocukların sağlık hizmetlerine ulaşabildiği, eğitim hakkından eşit şekilde yararlanabildiği, ihtiyaç duyduğu yardımcı cihaza zamanında kavuşabildiği ve sosyal yaşamın her alanına katılabildiği bir yaşamın güvence altına alınması gerektiğini ifade etti.
Boyraz, Dünya Serebral Palsi Günü’nün yalnızca bir farkındalık günü olarak değil, çocukların haklarının hatırlandığı ve somut adımların atılması için çağrı yapılan bir gün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Açıklamasının sonunda “Bu çocukların ihtiyacı yardım değil, haklarına erişimdir” mesajını veren Şükrü Boyraz, Türkiye Sakatlar Derneği olarak tüm çocukların eşit haklara sahip olduğu ve hiçbir çocuğun engeli nedeniyle fırsatlardan mahrum bırakılmadığı bir Türkiye için mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.




