Türkiye Sakatlar Derneği ülkemizdeki en eski engelli derneklerinden biri olarak 60.yıldır çalışmalarını sürdürmektedir. İlk kez İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki bir grup gönüllü akademisyenin ve engellinin girişimleriyle 1958 yılında “Felçliler Derneği” olarak kurulmuştur. 1960 yılına kadar bu isimle İstanbul Tıp Fakültesi ve İstanbul Valiliği’nin de desteğiyle alanında hizmet vermiştir.1960 yılında dernek, “Türkiye Sakatlar Derneği” ismini alarak çalışma ve etkinlik alanını genişletmiştir. 1963 yılında yaptığı hizmet ve etkinlikler dikkate alınarak dönemin Bakanlar Kurulu kararıyla “kamu yararına dernek” statüsü kazanmıştır. Bu tarihten itibaren taşıdığı statüye ve Tüzüğündeki temel amaçlara uygun olarak çalışmış ve giderek ülke geneline yayılan bir örgütlülük ağına ulaşmıştır. Bugün itibariyle 57 şube ve 5 temsilcilik ile hemen hemen ülkemizin tamamına yakın bir alanda engellilerin sorunlarına çözüm bulunması, ihtiyaç sahiplerine destek verilmesi, hukuksal ve tıbbi konularda yardımcı olunması, rehabilitasyon, meslek edindirme gibi engellilerin günlük yaşama ve çalışma ortamına hazırlanmasına katkı verilmesi, eğitim gibi bir çok konuda faaliyetler yürütmektedir.
Engellilerin eğitim, sosyal, kültürel, ekonomik, hukuki, mesleki vb. hak ve menfaatlerini koruyup Geliştirmek ve istihdamı, sosyal hayata uyumu, insan hak ve özgürlüklerinden Faydalanabilmelerini sağlamaktır. Fiziksel,İşitme,Konuşma,Görme,Zihinsel,Meslek Hastalıkları ve Doğumsal Nedenlerden engelliğe Sebebiyet veren nedenleri tespit edip, ulusal ve uluslar arası projeler geliştirerek Engelliliğe Sebep Olan Nedenleri yok edilmesi için Üniversiteler,Yerel Yönetimler,Genel Yönetimler ve TBMM ile Çalışmalar Yapmaktır.
• Kamu Yararına Dernek statüsünde olan Türkiye Sakatlar Derneği, Başta ortopedik sakatlar olmak Üzere tüm engellilerin;
• Ekonomik, sosyal, kültürel ve mesleki vb. hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesini;
• Her alandaki ayrımcı uygulama ve düzenlemelerin giderilmesini;
• Toplumun diğer kesimleriyle eşit hak ve olanaklara sahip, özel gereksinimleri sürekli dikkate Alınan, özgür, üretken bireyler olarak toplum yaşamına etkin katılımlarını sağlanmaktır.
TSD Genel Merkez Ekibi
Sende engelleri ortadan kaldırmaya destek ver!